Ev Arkadaşı Olanların Dikkat Etmesi Gereken Hususlar
EV ARKADAŞIN VARSA BUNLARA DİKKAT ETMELİSİN
Kira masraflarından tasarruf etmek ve yeni insanlarla tanışmak için mükemmel bir yöntem olan şey bir evi başka insanlarla, arkadaşlarla paylaşarak yaşamaktır. Öte yandan, özellikle daha önce hiç, bir yaşam alanını paylaşmamış olmak, bu deneyimin zorlukları ile karşılaşmanıza sebep olabilir. Ev arkadaşları ile bir evin paylaşılması durumunda, her iki taraflar da yaşam şartlarını en üst düzeye çıkarmak için, birkaç faktörü dikkate almalıdır.
Biriyle aynı evi paylaşırken göz önünde bulundurulması gereken en önemli hususlardan biri iletişimdir. Başlangıçta, para ve ev işlerinin nasıl paylaştırıldığı gibi, beklentiler ve sınırlar konuşulması gereken en önemli husustur. Gürültü veya temizlikle ilgili şikayetler de dahil olmak üzere olası sorunları tartışmak için bir prosedür de oluşturmak, iyi bir çözüm olabilir. Ev arkadaşları ile dürüstçe iletişim kurulmalıdır ve sahip olabilecekleri endişeler göz ardı edilmemelidir. Konuşmak, dinlemek ve açık fikirli olmak, etkili iletişimin temel bileşenleridir. Mümkün olduğunca proaktif olun. Ev arkadaşları ile diyaloğa girerken sorunların çıkmasını beklemek daha büyük problemlerin oluşmasına zemin hazırlayabilir. Her şey yolunda görünse bile, herhangi bir endişe veya sorun hakkında konuşmak için rutin kontroller planlanmalıdır. Mümkün olduğunca konular ve durumlar hakkında spesifik olunmalıdır. Ev arkadaşları ile istekler ve beklentiler konuşulduğu zaman, kesin ve net bir dil, kibar bir şekilde kullanılmalıdır. Karışıklığa neden olabilecek genelleştirilmiş veya pasif-agresif ifadeler kullanmak olumsuz karşılanabilir.
Ev arkadaşları ile konuşurken dikkatle dinlemeye çalışmak onları önemli hissettirir. Böylece onların bakış açısını tam olarak anlamak kolay olacaktır. Ev arkadaşları sözlerinin kesilmesinden veya endişelerinin, düşüncelerinin yok sayılmasından, her insan gibi hoşlanmazlar. Saygı görmeyi beklerler. Hassas veya zor konulardan bahsederken bile ev arkadaşları ile saygı ve düşünce çerçevesinde olunmalıdır. Anlaşmazlıkları yoğunlaştırabilecek aşağılayıcı veya kavgacı bir dil kullanılmamalıdır.
EV ARKADAŞLARI ARASINDAKİ TEMİZLİK PAYLAŞIMI
Bir evi başka biriyle paylaşırken temizlik konusu çok önemlidir. Herhangi bir yanlış anlama veya anlaşmazlığı önlemek için bir temizlik planı oluşturmak veya sorumlulukların belirlenmesi işleri kolaylaştırır. Mutfak veya banyo gibi ev halkına açık alanlarda da kullanımdan hemen sonra küçük bir temizlik yapılmasını kimsenin ihmal etmemesi gerekir. Kimin, ne için ve ne sıklıkta sorumlu olduğunu belirten bir temizlik programı oluşturmak, problem oluşumunu ortadan kaldırır. Beklentileriniz konusunda açık olmak önemlidir, çünkü herkesin bir yaşam alanını düzenli kılan şeyler hakkında çeşitli fikirleri vardır. Her bir odanın ne sıklıkta ve tam olarak temizlenmesi gerektiği de dahil olmak üzere temizliği korumak için gerekli adımların neler olduğu hakkında konuşun. Bir temizlik günü seçilebilir ve mutfak, banyo ve ortak alanlar gibi belirli alanlardan kimin sorumlu olacağına karar verilmelidir. Temizlik görevlerini ev arkadaşınızla adil bir şekilde paylaştığınızdan emin olmalısınız. Bir kişi makul olandan daha fazla temizlik yaparsa, gerginlik ve öfkenin ortaya çıkması kaçınılmazdır. Süngerler, çöp torbaları ve dezenfektan gibi temizlik için ihtiyacınız olan tüm malzeme ve ürünlerin evde hazır bulunması, sorun oluşumuna engelleyerek, harekete geçilmesini sağlar. Bu malzemelerin maliyetinin nasıl paylaşılacağı da bir diğer konudur. Bir kişi temizlik görevlerini yerine getirmiyorsa, sorunu hemen halletmek çok önemlidir. Küçük sorunların daha büyük sorunlara dönüşmesi daha da büyük sorunlar yaratacaktır. Gerektiğinde temizlik planına uyum sağlamak gereklidir, çünkü birbirinizin programı uymayabilir. Ortak zamanları belirlemek, temizlik konusunda bütün bireylerin katılım sağlayacağı güvenini de doğuracağı bir konudur. Bir kişinin özellikle yoğun bir haftası varsa, diğer kişi müdahale etmeye ve yardım etmeye istekli olmalıdır. Bu durumun tekrar eder hale dönüşmeden, belirli toleranslar içerisinde sürdürülebilir olmasına özen gösterin.
Ev arkadaşları arasındaki çatışma, genellikle gürültü nedeniyle önemli ölçüde şiddetlenebilir. Özellikle sessizliğin ihtiyaç ve hakim olduğu saatlerde veya anlarda ses seviyesine özen gösterilmelidir. İster televizyon seyredin, ister müzik dinleyin, gürültüyü düşük tutmaya çalışmalısınız. Ev arkadaşı olan kişinin gürültü tercihlerini ve sınırlamalarını hemen öğrenmek çok önemlidir. Ev ortamını paylaşırken nasıl günün belirli saatlerinde gürültü kısıtlamalarına karar vermek, bütün ev halkı için iyi gelebilir. Gürültünün ana tema olduğu tartışmalar, “sessiz saatler” belirlenerek önlenebilir. Her akşam gürültünün en aza indirilmesi için gereken bir süre belirleyin ve o saatte birbirinizin sessizlik ihtiyacına saygı gösterme taahhüdünde bulunun.
TV izlemekten veya müzik dinlemekten hoşlanan bir ferdin, sesi açmak yerine kulaklık kullanmayı düşünmesi gerekir. Bu, gürültünün ev arkadaşınızı uyandırma olasılığını azaltabilir. Gürültü düzeylerinin sizi rahatsız edip etmediğini ev arkadaşınıza kibarca ve sakince bildirmeniz çok önemlidir. Gürültülerinden rahatsız olduğunuzu onlara bildirin ve ardından bir çözüm bulmak için birlikte konuşmalısınız. Siz ve ev arkadaşınız farklı ses düzeylerinden hoşlanıyor olabilirsiniz. Bu konu için dostane bir anlaşmaya varmaya çalışın. Örneğin, ev arkadaşınız gün içinde müzik dinlemeyi tercih ediyorsa, ses seviyesi düşük tutulduğu sürece müzik dinleyebileceğini kabul edin.
Faturalar ve masraflar konusu ev arkadaşlığında önemli bir etmendir. Biriyle bir alanı paylaştığınızda hassas bir konu olarak değerlendirilmelidir. Anlaşmazlıkları ve yanlış anlamaları önlemek için, faturalar ve harcamalar için net beklentiler ve yükümlülükler oluşturmak çok önemlidir. Bir ev arkadaşıyla faturaları ve masrafları yönetmek için bazı dikkat edilmesi konular vardır. Bu konular huzurlu bir ev arkadaşlığı inşa etmek için önemli olacaktır.
Birlikte hareket etmeden önce kira ve fatura maliyetlerinin nasıl bölüneceği hakkında konuşulmalıdır. Her bir ödeme yöntemini ve ödeme yöntemini kimin yapacağına belirlenmelidir. Harcamaları ve faturaları takip etmek ve paylaştırmak için kullanılabilecek çok sayıda uygulama vardır. Tartışmalardan kaçınmak ve masrafları paylaşmayı kolaylaştırmak için, bu uygulamalardan birini kullanmak, işleri kolaylaştırır. Kaçırılan ödemeleri ve gecikme ücretlerini önlemek için faturalara otomatik ödeme talimatları oluşturmak, efektif bir çözüm olacaktır. Bunu yaparak, hatırlatıcılara olan ihtiyacı önleyebilir ve ödemelerin zamanında ödenmesini garanti edebilirsiniz. Faturalar, fişler ve ödeme geçmişi de dahil olmak üzere her harcama ve konusunun kaydını tutmak önemlidir. Bunu yaparak, kimin ne ödediği konusunda anlaşmazlıklar önlenebilir. Yiyecek, temizlik malzemeleri ve mobilya gibi öğeler için maliyet paylaşımı her zaman işleri kolaylaştırır. Harcamaları her ayın sonunda paylaşmak istiyorsanız, paylaşılan bir gider hesabı oluşturmayı veya harcamalarınızı takip etmeyi seçebilirsiniz. Gelir veya harcamalardaki değişiklikler de dahil olmak üzere mali durumunuz hakkında açık ve dürüst olmalısınız. Bu, iletişimi açık tutmaya ve yanlış anlamaları önlemeye yardımcı olabilir.
Her evin bir geleneği olan misafir ağırlama konusu, ev arkadaşlığında önemli bir yere sahiptir. Arkadaşlarınızı evinize davet etmeden önce ev arkadaşınızla bu konu hakkında konuşmalısınız. İzin verilen ziyaretçi sayısına, kalış sürelerine ve dairenin sınırlı bölgelerine karar verilmelidir. Bunu yapmadan önce her zaman insanları, ev arkadaşınızla tanıştırmayı ihmal etmeyin. Ev arkadaşları mümkün mertebe organizasyondan memnun kalacağı ve olumsuz düşüncelere kapılmasını önler. Misafir ağırlamak istiyorsanız, ev arkadaşınızın programına dikkat edin. Ev arkadaşınız çalışmaya veya uyumaya ihtiyacı var ise konukları davet etmeyin, bu konuya saygı gösterin.
Yorum Yap